HIGIENA, HIGIENA, HIGIENA!

Članek o higieni se odločim spisati že kar nekaj časa... Velikokrat me kaj zbode, a ker sem pristašica tega, da je boljše čistiti pred svojim pragom, preden greš pred drugega,  sem se vedno znova odločila, da tale članek pač ne gre na stran.

 

Tokrat delam spremembo... Ne zato, ker bi želela na koga kazati s prstom, daleč od tega, ampak zato, ker mislim, da je prav, da nekdo odpre debato o tem... Kot vizažistka delam že več kot 10 let, velikokrat sodelujem z drugimi vizažisti/kami, z nekaterimi že dolgoletnimi kolegi/-cami, dostikrat s povsem novimi obrazi. Veliko vizažistk je samoukov, dosti je takšnih, ki jih v posel vpelje prijateljica, znanka, nekatere pridejo z izposojenim kovčkom, ki potuje od ene do druge.

 

Vse prav, različni smo si, vsak najde svojo pot, a mislim,da bi ne glede na to, na kakšen način se učiš in kakšen material imaš moral zagotoviti higieno svojega ali izposojenega kovčka. Nekaj mesecev nazaj sem sodelovala z vizažistko, ki ni na snemanju pri katerem je bilo udeleženih več modelov imela s sabo niti enega čistilnega/higieničnega sredstva – ne vlažnih robcev, suhih robcev, biba palčk, čistila za čopiče, da o razkužilu ne govorimo....

Kaj narediš v primeru, da dobiš na stol osebo s herpesom, kakšnim vnetjem, težavami s kožo? Pač ličiš dalje in okužiš še vse ostale? Pa tudi če so vse osebe s popolno kožo, se ti ne zdi narobe, da se čopič ne očisti?

 

 

Priznam, včasih mi uide in postavim vprašanje in dobim nazaj izgovor: »Že tako ali tako imam težek kovček, ne morem nositi s sabo še tega!« ali »Nimam denarja za razkužilo.«

 

Razumem, dodatni čopiči in razkužila stanejo, ampak to je osnova! Tako kot so osnova kovčka šminke, senčila in pudri, so osnova pudra dodatna higienična sredstva – kakšen dodaten čopič za podlago, dodaten čopič za nanos šminke, čistilni robci, biba palčke, čistilo za čopiče in razkužilno sredstvo. In ja,  poln kovček za ličenje je težak, ampak to je pač del  našega posla.

 

In zavedam se (še predobro) kako duhamorno je čiščenje čopičev in čiščenje gobic, a tudi to je del našega dela...  Je pa res tudi, da čisti čopiči ne samo da izgledajo bolj profesionalno, ampak je tudi delati z njimi veliko lažje in hitreje.

 

Rada bi napisala še enkrat, da tukaj ne želim na nikogar kazati s prstom, vsi se učimo in verjamem, da je mnogo od teh vizažistk tako novih, da niti ne vedo kje in kako začeti... Kar pa bi pa želela je, da se, če se že ukvarjate z ličenjem profesionalno, poučite tudi o higieni in si zagotovite čistilna sredstva. To je prav tako pomembno kot znanje ličenja. Imamo krasen poklic, a v zakup je potrebno kdaj sprejeti tudi čiščenje čopičev ob 1h zjutraj, ko se vrneš iz snemanja in nošenje težkega kovčka v 4 nadstropje.

 

Ne bi bilo dolgočasno, če bi bilo vse samo super ;)?