CENA LIČENJA IN KONVENCIONALNA LIČILA 

 

Na članek z naslovom Cena poročnega ličenja sem prejela komentar, katerega del se je glasil:

» Jaz imam nizjo ceno verjetno kot vecina vizazistov v Sloveniji pa sem vseeno odlicna v svojem delu! Da o obstojnosti makeup ne govorim, ker pri meni ne boste videli izdelkov znamke NYX ali MeMeMe, ampak samo Illamasqua, Ben Nye, Kryolan, MAC, Temptu, Dermacolor ipd.«

in ker mi komentar nekako ne gre iz glave in je sprožil kar nekaj mojih samogovorov, sem se odločila, da napišem malenkost daljšo repliko.

 

V začetku svoje vizažistične kariere sem tako kot večina vse svoje prihranke (ki so še ostali po končanem tečaju ličenja) vložila v svoj kozmetični kovček. Približno pol leta po končanem tečaju mi je uspelo, da sem si kupila profesionalni kovček, prve 3 palete profesionalnih senčil, paleto rdečil in 2 paleti šmink, komplet profesionalnih pudrov, nekaj dodatnih čopičev, za katere sem ugotovila, da jih še rabim in druge osnovne malenkosti.

 

In ko že misliš, da imaš tisto osnovo, je še vedno nekaj kar manjka, določenih izdelkov ne porabiš, drugi so aktualni nekaj časa, potem zopet samo stojijo v kovčku... Za profesionalne šminke sem ugotovila, da fantastično funkcionirajo na kameri, za maturantke in neveste pa enostavno niso primerne in tako so si klasična konvencionalna ličila začela utirati pot nazaj v moj kovček. Vedno je bilo še kaj, kar je manjkalo, kar se je že porabilo in tako se je moj kovček širil, denarnica pa še vedno praznila, kjub temu, da sem v začetku mislila, da dejansko imam vse.

 

 

Prihajali so takšni in drugačni projekti, mnogi so obsegali kar lepo število modelov, plačila so vedno omejena, denar je prišel in odšel in moraš si narediti bilanco, da konec meseca ko od zasluženega odšteješ  strošek prispevkov, vse stroške, bencin in porabljen material ostane nekaj denarja, s katerim lahko živiš. Seveda je tukaj povsem drugače, če imaš redno zaposlitev drugje in ti je ličenje nek dodaten posel, ker je stroškov neprimerljivo manj.

 

S časom izuriš svoje oko in roko in ugotoviš, da še zdaleč ni vse v blagovni znamki in €, ki jih odšteješ za določen izdelek, dostikrat ti kakšen cenovno ugodnejši izdelek veliko bolje ustreza za določen makeup in stil ličenja, kot pa kakšen dražji od bolj poznane blagovne znamke.

 

Treba je tukaj pomisliti tudi na to, da dostikrat ličenje ni plačano na osebo, kot je recimo za svečana ličenja, tam je sicer več časa za prevoz do stranke  in stroškov s prevozom, ampak materiala se v primerjavi s celodnevnim snemanjem na katerem 12 ur skrbiš za 10 modelov porabi neprimerljivo manj. In ker so snemalni dnevi plačani kot so, pač moraš poskrbeti, da se računica izzide.

 

 

Ogromno vizažistov si ustvarja ime s poudarjanjem blagovnih znamk, ki jih uporabljajo, kjub temu, da jih je v njihovem kovčku samo za vzorec, tehnike ličenja in higiena pa šepajo in  sama ravno zaradi tega nisem nikoli omenjala blagovnih znamk, ampak sem ponudila slike svojih makeupov in mnenja strank, da ona povedo tisto, kar je potrebno.

 

Poznam ogromno vizažistov in tako kot smo si osebnostno drugačni so drugačni naši načini dela, naši kovčki, izdelki v njih, naš način dela s strankami in vse ostalo. Mnogi so fantastični vizažisti, ki se več kot odlično znajdejo z res zelo skopim izborom ličil srednjega ali celo nižjega cenovnega razreda, drugi imajo ogromno fantastičnih kosov ličil, a nimajo znanja, da bi z njimi naredili dober makeup, večina pa nas je nekje na sredini.

 

Preizkušamo, ustvarjamo, se učimo, nadgrajujemo svoje znanje in bogatimo svoje kovčke in poskušamo z vsakim mesecem in letom narediti korak dalje... Ni prav in narobe, ampak je samo drugače in vsak od nas, bo našel svoj način dela, postavil svoje cene in našel stranke, ki jim bo njegov stil najbolj všeč.

 

 

In ja, sama lahko ponosno rečem, da moj kovček (oziroma moje 4 kovčke) bogatijo tako profesionalni kot klasični konvencionalni izdelki, ki sem jih stestirala in ugotavljam, da dobro služijo svoji nalogi. In te bom z veseljem delila z vami, ker vem, da ni enostavo najti dobrih izdelkov in tudi zato, ker me po njih veliko sprašujete in vas lažje usmerim na članek, kot odgovarjam vsaki posebej.  Sama imam srečo, da lahko izdelke preizkušam tako na tv oddajah, ko rabi oseba  hiter, efektiven makeup za tistih nekaj minut pred kamero, neveste, za katere si lahko vzamem čas, ki ga potrebujem, moram pa poskrbeti, da bo makeup dober vsaj do polnoči, kot tudi modele na snemanjih, pri katerih mora biti makeup s frizuro narejen v 15 minutah in obstojnost trpi že v osnovi, saj je narejen prehitro, moram pa skrbeti, da bo videti brezhibno včasih tudi 15 ur kasneje. Moram pa seveda poskrbeti tudi za to, da konec dneva, ko tako pridno popravljam makeupe ne porabim toliko materiala, kot sem imela honorarja.

 

Seveda bi si tudi sama želela, da bi lahko moj kovček vseboval samo najboljše in najdražje izdelke, a konec meseca je treba poskrbeti za plačane položnice in poln hladilnik. Kot vizažistka sem samozaposlena že nekaj let in treba je poskrbeti, da finance funkcionirajo.

 

Cene narekuje trg in delo je v glavnini postavljeno tako, da če se ne strinjaš s ceno ti, se bo nekdo drug, če je tvoja cena previsoka, bodo šle stranke drugam in prilagoditve so potrebne – v kovčku in v naših glavah :)...

 

Vse dobro drage moje in vesela bom tudi vaših komentarjev, vašega pogleda, mnenj, predlogov, všečkov in delitev!